Ma 2017. november 21. kedd, Olivér napja van.
Tokaji Otthon
szenior rezidencia

Érzékenyítő program

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány 2006-ban alakult. Fő tevékenysége a vakvezető kutyák képzése és látássérült gazdákhoz juttatása, fontos célja a társadalmi szemléletformálás, a segítő kutyákkal megvalósuló életminőség javítása és az ismeretterjesztés is, melyek rendezvényeken és terápiás foglalkozásokon keresztül valósulnak meg.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány 2006-ban alakult. Fő tevékenysége a vakvezető kutyák képzése és látássérült gazdákhoz juttatása, fontos célja a társadalmi szemléletformálás, a segítő kutyákkal megvalósuló életminőség javítása és az ismeretterjesztés is, melyek rendezvényeken és terápiás foglalkozásokon keresztül valósulnak meg. Az érzékenyítő programokon bárki kipróbálhatja, milyen érzés vakvezető kutyával közlekedni, megismerkedhetnek a Braille-írás rejtelmeivel és kipróbálhatják a látássérült embereknek kifejlesztett játékokat is.
Tokajban az Idősek Otthonában Királyné Barkóczi Emese és Cserven Lajos - Bóbitával a fekete labradorral megkezdték a terápiás foglalkozások tartását az otthon lakóinak nagy örömére. Bóbita már az első alkalom alatt megindított valamit, régi emlékeket, élményeket, barátságokat és kapcsolatokat hozott a felszínre, mindenki mesélt és meghallgatta a másikat. Megismerkedésük során kialakul egy különleges kapcsolat kutya és ember között, egy olyan érzelmi töltetet ad meleg tekintete és selymes szőrének érintése, mely mindenkit magával ragad. A kutyával kialakult érzelmi kötődés hat a lelkiállapotra, az aktuális érzelmi állapotra és hosszabb távon a jó közérzet kialakítására. A foglalkozások alatt beszélgetnek, játékos feladatokat oldanak meg, ahol szükség van a rövid távú memóriára, a logikus gondolkozásra, a kreativitásra, ugyanakkor fejlesztik a figyelmet, a koncentrációt és erősítik a csapatszellemet. Lehetőség van trükkök kérésére és tanítására, mindenki állapotához igazodva mozgásos játékokra, képességfejlesztő,-és szinten tartó feladatokra, ügyességi játékokra. A fő cél az, hogy együtt, közösen felejthetetlen élményt szerezzen mindenki!
Gottfried Péter
Tokaji Időskorúak Otthona

2017. július 25. 12:02