Ma 2020. február 23. vasárnap, Alfréd napja van.
Tokaji Otthon
szenior rezidencia

Újabb szolgáltatással bővül a Tokaji Időskorúak Otthona ellátása

Tokaj Város Önkormányzatának, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló EFOP-1.5.3.-16 azonosítószámú pályázatnak, a Best Life Pro csapatának, valamint a Smallwheel Kft.-nek köszönhetően sószoba került kialakításra a Tokaji Időskorúak Otthonában.

Az Otthonában található sószobát bárki használhatja térítésmentesen, külső tagoknak (előjegyzést követően) a hét minden napján 8.00 és 20.00 óra közöt.t Az intézményben dolgozó kollégák munkaidő előtt- illetve után, az intézményben élő szépkorúak 5.00 és 22.00 óra között vehetik igénybe a szolgáltatást. Előjegyzést a 06-47-553-020-as telefonszámon kérhetnek az érdeklődők. A sószoba maximum 3 fő számára nyújt kényelmes pihenést. A sószoba igénybevétele önkéntes, saját felelősségre történik, használat előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét.
A megváltozott környezeti hatásoknak köszönhetően a légúti megbetegedések száma világszerte fokozatosan emelkedik, különös tekintettel az allergiás eredetűekre. A korai diagnózis, a megfelelő kezelés és elsősorban a megelőzés hatására ezek a nem kívánt tünetek megelőzhetők. Erre nyújt segítséget a sóterápia.
A sóterápia az alábbi légúti problémák esetén ajánlott: légúti allergiák, szénanátha, asthma, nátha, légzéselégtelenség, tüdőgyulladás, fül-ott-gége fertőzések, arcüreggyulladás, dohányzás okozta irritációk, fülgyulladás, alvászavart stb..
A sóterápia hatásmechanizmusa: a száraz só aeroszol a légzés során bejut a légutakba, ahol feloldódva csökkenti a felgyülemlett hörgőváladék viszkozitását, tapadását, ezzel segítve elő a köpetürítést. A levegő számos szennyező anyagot tartalmaz. A fertőző vírusok, baktériumok, mikroszkopikus gomba spórák, a különböző virágporok, a por részecskék, a füst, a korom és a többi hasonló ismert vagy ismeretlen anyag légzés során bejutnak a légutakba, ahol a tüdőnk némely részén lerakódva, irritálva a tüdőhólyagocskákat, nyákképződéssel járó akut gyulladást okoznak, amely csökkenti a tüdőkapacitásunkat. Ennek következtében csökken a szállítható oxigén mennyisége. A kevesebb oxigén fáradékonyságot, fizikai és szellemi teljesítményromlást, hosszabb távon egyéb súlyos szövődményeket okoz, az oxigén hiányos környezet elősegíti a kóros sejtburjánzások kialakulását.
A tiszta légutak növelik a tüdőkapacitásunkat. A belélegezhető több levegő jobb oxigén ellátottságot, a több oxigén jobb, növekvő teljesítményt, fokozódó fizikai- és szellemi frissességet, jobb életérzést okoz. A só gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása következtében csökkenti a baktériumok szaporodását!

Gottfried Péter
Intézményvezető

2019. május 09. 11:21Adatkezelési tájékoztazó