Ma 2023. október 3. kedd, Helga napja van.
Szent Lázár
Időskorúak Otthona Tokaj

BenntlakásTársalgó


Étterem


Könyvtár


Könyvtár2


Látogatói szoba
Kápolna


Kápolna tetővilágitás


Tornaterem


Hidromasszázs


Hobby szoba


Oktatóterem


Fodrászat


Demens társalgó
Nyújtott szolgáltatáselemek, tevékenységek:

A feladat ellátás 24 órás folyamatos szolgálattal valósul meg. A szolgáltatást igénybe vevő személy részére fizikai, mentális, életvezetési segítséget nyújtunk. Az ellátásban részesülő személy gondozását egyénre szabott gondozási-ápolási terv alapján végezzük.
A teljes körű ellátás gondozási egységekben, csoportokban történik, szakképzett dolgozók bevonásával.

Intézményi körülmények között biztosítjuk az ellátottak részére az állapotuknak megfelelő:

- alapápolást, az alapvető emberi szükségeltek kielégítését,
- szakápolási teendők körében az orvos utasításai alapján végzett tevékenységeket, egészségügyi ellátást, az intézményi orvos biztosításával az egészségi állapot folyamatos ellenőrzését,
- megteremti az ellátottak mentálhigiénés gondozásának feltételeit, biztosítja a személyre szabott bánásmódot.

A gondozás során törekszünk:

- a kulturált, humanizált környezet megvalósítására,
- az elsődleges, másodlagos szükségletek kielégítésére,
- a fizikai, mentális és életvezetési segítségnyújtásra,
- az egészségi állapot megtartását, javítását célzó tevékenységek biztosítására,
- a hiányzó családi gondoskodás pótlására, társas- és interperszonális kapcsolatok ápolására,
- az emberi és állampolgári jogok érvényesülésére, valamint az érdekvédelem biztosítására.

A tokaji Időskorúak Otthonában ápolási tevékenység alatt a kórházi kezelést nem igénylő szociális intézmény által biztosított gondozási feladatok ellátása során közvetlenül felmerülő és a szociális intézmény keretei között biztosítható egészségi állapot helyreállítását célzó tevékenységet értjük. Az intézmény azon ellátottak ellátásáról gondoskodik, akik önmaguk ellátására nem vagy csak folyamatos segítséggel képesek.

Gondozási tevékenység alatt az intézmény szolgáltatását igénybe vevő személy részére nyújtott olyan fizikai, mentális és életvezetési segítséget kell érteni, amelynek során az igénybe vevő szociális, testi és szellemi állapotának megfelelő egyéni bánásmódban való részesítése keretében a hiányzó, vagy csak korlátozottan meglévő testi-szellemi funkcióinak helyreállítására és szinten tartására kerül sor.

A feladatellátás tárgyi feltételeinek bemutatása:

Otthonunk nagyon kedvező adottságokkal rendelkezik. Közvetlenül a hegy lábánál zöldövezeti részen helyezkedik el, ahol sok az érintetlen természetes környezet, tiszta a levegő. Az intézet tömegközlekedési eszközzel jól megközelíthető, közvetlenül az épület előtt található a buszmegálló. Az épületet tágas park veszi körül, mely kellemes pihenési lehetőséget is ad, egyben hasznos tevékenységi területet biztosít a foglalkozni vágyóknak. A demens betegek mozgáslehetőségének biztosítása érdekében a parkban könnyen kezelhető kerti bútorokkal ellátott rész került kialakításra.

2003-ban átadásra került korszerű épület lévén az intézmény akadálymentesített, kétszintes épület. A bejárati ajtók mozgásérzékelővel ellátottak, megkönnyítve a kerekesszéket használó lakók közlekedését. A főbejáratnál portaszolgálat regisztrálja az intézménybe látogatókat. Az ellátottak biztonságát szolgálja a kiépített kamerarendszer is, mely az intézmény területén található. A két szint közötti közlekedés lift segítségével történik, amiből kettő áll az ellátottak rendelkezésére, könnyen kezelhetők így a lakók egyedül is használhatják. A folyosók szélesek, egyik oldalon kapaszkodó könnyíti a biztonságos helyváltoztatást. Az intézet tág belső tereiben a kerekesszékkel közlekedők is könnyen mozoghatnak. Társalgók, teakonyha, foglalkoztató, könyvtár, tornaterem, fizioterápiás helyiség, orvosi szoba, fodrászat, ebédlő, kápolna, látogatói szoba, büfé, konyha és mosoda szolgálják az ellátottak komfortérzetét.


Az épületben megtalálható a kápolna, melynek a vallás gyakorlása, a heti rendszerességgel tartott Isten tisztelet, a hitélet szempontjából jelentős szerepe van. A kapcsolattartás, nyugodt beszélgetés céljára látogatói szobát tartunk fenn, mely kényelmes bútorokkal van berendezve. Könyvtár biztosít szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket, melyben intézeti tulajdont képező könyvek, hanglemezek találhatók, de kapcsolatot tartunk a település könyvtárával is, ahonnan könyvtárközi kölcsönzés útján szerezzük be az érdeklődésnek megfelelő köteteket. Tornaterem, fizioterápiás helyiségek állnak rendelkezésre a fizikai állapot szinten tartása, az állapot romlás megakadályozása, illetve a gyengült szervezet funkcióinak helyreállítására. A szinteken található társalgók kedvelt helyszínei a foglalkozásoknak, közös beszélgetéseknek és a televízió nézésnek. Foglalkozások, megtartására szolgál a hobby szoba, melyben kreatív – és munka jellegű tevékenységeket (pl. szövőszékkel történő szövés) végeznek az ellátottak a szabadidő hasznos eltöltése érdekében. Az egyéni igények kielégítésére vásárlási lehetőség biztosított az intézmény földszintjén található büfében. Az intézményben fodrászat működik, melyet térítésmentesen igénybe vehetnek az ellátottak hajápolás és borotválás céljából.


A gondozás négy egymástól eltérő feladatot jelentő gondozási részlegben folyik. Az egészségügyi ellátás kiszolgálására minden részlegen nővérpult található nővérszobával, amely a dokumentációs és szakmai munka színtere. Az orvosi vizitek zavartalan biztosítására korszerű orvosi szoba van berendezve az intézmény földszinti helyiségében. Akinek állapota tartós felügyeletet, megfigyelést indokol, azoknak a lakóinknak az elhelyezéstét szolgálják a nővérszobák mellett található betegszobák. Korszerű ápolási eszközök könnyítik az ápoló- gondozók számára a lakók ellátását. (betegemelő, betegrögzítő, légmatrac, zselés ülőpárnák, ágyazó kocsi, stb.)

A lakók 1 épületben, 1, 2, 3, 4 ágyas lakószobákban, és 1 ágyas betegszobákban vannak elhelyezve állapotukat és gondozási igényüket figyelembe véve. A lakószobák 14-25m2 méretűek.


Lakóegységeink berendezése, speciálisan a gondozottaink alapbetegsége és ápolási igénye szerint lett kialakítva, biztonságosan, mégis barátságosan és családiasan szolgálják lakóink igényeit. A lakószobák meleg burkolattal ellátottak, világosak, tágasak, jól felszereltek Minden lakrész modern berendezésű. Alapfelszereltsége az állapotnak megfelelő ágy, éjjeli szekrény, ruhásszekrény, asztal, székek, illetve található bennük TV készülék kábeltévé programokkal, valamint központi nővérhívó rendszer, mely minden ágy mellet megtalálható és segítségkérés esetén aktivál a helyváltoztatásra képtelen beteg.

A lakószobák egyénileg dekorálhatók személyes tárgyakkal, képekkel igény szerint. A földszinti szobáknak szabadba nyíló ajtaja is van, az emeleten kialakított lakrészek erkéllyel ellátottak. Internet hozzáférés a könyvtárban található.

Lakhatás:

Az intézmény férőhelyeinek száma 150 fő. Az ellátottak 3 gondozási szinten vannak elhelyezve a következő megoszlásban:

- átlagos elhelyezésű ellátott 82 fő
- demens részleg 24 fő
- emeltszintű ellátás férőhely 44 fő

Az átlagos és demens ellátási szinten 2-4 ágyas szobák találhatóak.
Az emeltszintű ellátottak 1-2 ágyas szobákban kerülnek elhelyezésre, minden szoba vizesblokkal rendelkezik.

A szobák bútorozottak és az egyéni igények szerint díszíthetőek. Szintenként a teakonyhában a lakók rendelkezésére áll hűtőszekrény, melybe az ellátottak egyénileg elhelyezhetik élelmiszereiket. A konyhával rendelkező emelt szintű szobák rendelkeznek saját hűtőszekrénnyel.

Az intézményben rendelkezik ebédlővel, társalgóval, szintenként pihenőhelyekkel, teakonyhákkal, fodrászhelyiséggel, orvosi szobával, a fizikoterápiás kezelésekre kialakított helyiséggel, tornateremmel, hobby szobákkal, könyvtárral, kápolnával. Az intézmény teljes mértékben akadálymentes, a szinteket 2 lift köti össze.

Ruházat, textília:

Az ellátást igénybe vevő Otthonunkban használhatja a saját ruházatát és textíliáját, segítve ezzel is az otthonosság érzetének kialakulását. Ennek hiányában az intézmény gondoskodik a megfelelő mennyiségű, minőségű ruházatról. A személyes használatra kiadott ruházat az intézmény tulajdonát képezi és azt egyéni nyilvántartólapon kell az ellátást igénybe vevő részére kiadni.

Az intézmény rendelkezik az előírt ellátottankénti 3 váltás ágyneművel s tisztálkodási textíliával, illetve az inkontinens betegek ellátásához szükséges anyagokkal, eszközökkel. Az inkontinencia betéteket az intézmény, térítésmentesen biztosítja a rászorulóknak.
A ruházat, tisztálkodási textília tisztításáról, javításáról az intézmény szervezetten gondoskodik. Az ellátottak szennyes ruháinak összegyűjtését az ápolók végzik, erre a célra kialakított szennyesruha-tárolóban.

Higiénia:

Az emelt szintű ellátást biztosító épületrészben minden szobához fürdőszoba is tartozik. Az átlagos szintű ellátásban általában 2 szobához tartozik egy vizesblokk. A demens részlegen is ez utóbbi a jellemző. A fürdőszobák alapfelszereltségébe tartozik a mosdó, WC valamint az akadálymentesített zuhanyzó, melyben a falra szerelt lehajtható ülőke segíti az ellátott biztonságos higiénés tevékenységét. A fürdőszobák kényelmesek, kerekesszékkel is könnyen elvégezhetőek benne a tevékenységek. Kapaszkodók, és központi nővérhívó fokozza a biztonságérzetet. A fennjáró lakók időkorlátozás nélkül bármikor igénybe vehetik szükség és igény szerint a lakrészekhez tartozó fürdőhelyiséget. A segítségre szorulók ill. fekvőbetegek személyi higiénéjére az ápolók folyamatosan felügyelnek. Fürdetési rend alapján ill. szükség szerint segítik a tisztálkodásban a lakókat.

Intézményünkben a pedikűrt– külön díjazás ellenében, mely a lakókat terheli – külső szakember látja el.
Törekszünk az intézmény külső és belső környezetét tekintve a tisztaságra, fontos számunkra a higiénés szabályok betartása. Az ellátott közvetlen környezetének és az Otthon helyiségeinek rendben tartását naponta 8 órában takarító személyzet, illetve a szolgálatot teljesítő ápoló- gondozó biztosítja. A takarítást, a szobák portalanítását, felmosását, a fürdőszobák fertőtlenítését naponta, szükség esetén azonnal, nagytakarítást havonta egyszer végeznek a takarítónők. Az ellátottak éjjeliszekrényét az ápoló-gondozó tisztítja, ellenőrzi, hogy nincs-e benne romlandó élelmiszer. A ruhaszekrényt az ápoló-gondozó az ellátottal közösen átnézi, segíti rendszerezni a ruhákat, ügyelve arra, hogy csak tiszta ruhát tároljon. Az ápolók az érintett ellátottakkal közösen átnézik a hűtőket, takarítják, eldobják a benne található megromlott, vagy lejárt szavatosságú élelmiszereket.

Étkezés:

Az intézmény az ellátottak részére a napi háromszori étkezést és az orvos által előírt diétás étkezést biztosítja az 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 5. melléklete figyelembevételével. Diéták biztosítása esetén előírás szerit 5, 6 étkezést is kapnak a lakóink. Az emelt szintű ellátást igénybe vevő ellátottak A és B menü közül választhatnak, melyet 1 hétre előre az osztályos nővérek írnak össze és juttatnak el az élelmezésvezetőhöz az élelmezés tervezhetősége miatt.
Gondoskodik az ápolásban részesülőknél a rendszeres folyadék bevitelről.

Intézményünk saját konyhával rendelkezik, melyet a Városi Kincstár működtet, ahol 400 adag étel elkészítésére van lehetőség. Az étkeztetés során figyelembe veszik a gondozott életkori sajátosságait, az egészséges táplálkozás követelményeit, a lakó fennálló esetleges betegségét – mely révén speciális diétára szorul. A diétás étkezésre szoruló ellátottak esetében a menü összeállítására a dietetikus és az élelmezésvezető konzultációja alapján kerül sor, orvosi elrendelés alapján (pl. cukormentes, epe-és gyomorkímélő, pépesített, vesekímélő, kalóriaszegény, stb. étrend). Az étlap 1 hétre előre készül és szintenként, a faliújságon, jól látható helyen függesztjük ki.

Elsődleges feladatuk az időskorúak ellátása, de munkahelyi étkeztetést is biztosítanak az alkalmazottak részére. Konyhánk jól felszerelt, HACCP rendszernek megfelelően működtetik. A konyha vezetője szakképzett élelmezésvezető.

A kulturált étkezés biztosítása érdekében tágas étterme van az intézménynek. A nehezen mozgó lakók, illetve a gyengébb fizikai állapotban lévők a szinteken kialakított ebédlőben étkezhetnek. Szintenként teakonyha található, melynek felszereltsége megfelelő, itt nyílik lehetőség sütésre-, főzésre is.

Az ágyhoz kötött ellátottaink kulturált és higiénikus étkeztetéséhez szükséges étkező asztalok biztosítottak, illetve több helyen az éjjeli szekrénnyel összeköttetésben lévő kinyitható asztalok találhatók a betegágyak mellett.
Az ételeket pincérek tálalják az ellátottak részére. Étkezésnél minden esetben nővéri felügyelet biztosított.

A szintenként kialakított teakonyhákban az ellátottak egyszerűbb ételeket készíthetnek, illetve a nehezen mozgó ellátottak orvosi javaslat mellett itt fogyaszthatják el az intézmény által biztosított háromszori étkezést.
A fekvő ellátottak esetében az étkezéseket az ápoló személyzet segítségével lakószobákban biztosítjuk.


Szakosított ellátás:

Az intézmény az Alapító Okiratában megfogalmazott szakosított ellátást biztosít.

Emelt szintű ellátás:
A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 43.§-a a következők szerint határozza meg az emelt szintű ellátást:

Az átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezési körülménynek minősül
a) az olyan önálló, egy- vagy kétszemélyes lakrész, amely lakószobát, konyhát és fürdőszobát, esetleg egyéb helyiséget foglal magába; és egy ellátottra legalább tíz négyzetméter nagyságú lakóterület jut, vagy
b) az olyan egy- vagy kétszemélyes lakószoba, amelyhez önálló fürdőszoba tartozik,
és épülete korszerűen kialakított és berendezése teljes mértékben felszerelt (tv, hűtőszekrény, mosógép stb.).

Emelt szintű ellátottak engedélyezett férőhelyeinek száma: 44 fő
Az emelt szintű ellátást Magyarország közigazgatási területén élők igényelhetik.

Az emelt szintű ellátottak 1-2 ágyas szobákban kerülnek elhelyezésre, minden szoba vizesblokkal rendelkezik.


A szobák bútorozottak és telefonnal rendelkeznek, egyéni igény szerint díszíthetőek. Szintenként a teakonyhában egyénileg zárható hűtőszekrény áll rendelkezésre, melybe az ellátottak elhelyezhetik élelmiszereiket. A konyhával ellátott szobákhoz saját hűtőszekrény tartozik.

Az Emelt szinten elhelyezett ellátottaink ingyenes Wi-Fi szolgáltatást vehetnek igénybe.

Étkezés:
Emelt szintű ellátás esetén napi ötszöri étkezés, valamint különböző diétás étkezés biztosított. A szintenként kialakított teakonyhákban az ellátottak egyszerűbb ételeket készíthetnek, illetve a nehezen mozgó ellátottak orvosi javaslat mellett itt fogyaszthatják el az intézmény által biztosított étkezést. A fekvő ellátottak esetében az étkezéseket az ápolónők segítségével lakószobákban biztosítjuk.
Emelt szintű ellátást biztosító intézmény lévén az ellátást igénybevevő és az intézmény vezetője által kötött Megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy az intézmény a fentebb említett rendeletben meghatározott elhelyezési körülményeket biztosít.

Az ellátott részére történő visszafizetés – egyszeri hozzájárulás:
A Szociális törvény 119/A.§ (2) bekezdése alapján: Ha az intézményi jogviszony a szerződés megkötésétől számított öt éven belül - haláleset kivételével - megszűnik, a költségeknek a fennmaradó időre jutó arányos részét az intézmény köteles visszafizetni.
Ha a fenntartó és az ellátott között kötött megállapodásban a törvényben szabályozott fenti időtartamtól eltérő, magasabb időtartam szerepel, akkor a megállapodásban érvényes időtartam az irányadó.

Gondozás és ápolás jelentősége a demens ellátottaknál:
A demens betegek ápolása-gondozása kiemelt feladat gondozásunk során. Figyelemmel kell lennünk arra, hogy rendszerint valamilyen társbetegség, egyéb fogyatékosság is kísérője a demenciának. Pontos gyógyszereléssel, rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal, gyógyászati segédeszköz alkalmazásával szinten tartható.

Célunk, hogy a demens ellátott minél tovább megőrizze egészségét, aktív önálló életet éljen intézményünkben.

A tokaji Időskorúak Otthonában 24 fős demens részleg került kialakításra az ápolási osztály részeként. A demens részleg a földszinten került kialakításra, ahol a 4 ágyas szobákban nyernek elhelyezést, 2 szobához egy vizesblokk tartozik.


A hosszú folyosót színekkel, kijelzésekkel, fali díszítésekkel, pihenőkkel tagoljuk, ezzel is tájékozódási támpontokat nyújtva.
Bútorzatuk is az egészségi állapotnak megfelelően vannak kiválasztva, biztonságosak és éles felületektől mentesek.
Az intézményi környezet kialakítása során figyelembe vesszük a mentális hanyatlásból adódó nehézségeket, ugyanakkor egy olyan gondozási környezetet teremtettünk, amely támaszkodik a mentálisan hanyatló idős még meglévő, mobilizálható készségeire, és amely alkalmat kínál e készségek funkcionális megerősítésére, megőrzésére.
A demenciában szenvedők – és minden ember- szükséglete a komfort, a kötődés, a befogadottság, az elfoglaltság, az én-azonosság.

Teljes körű ellátás
Az intézmény az Szt. 67§. (1) bekezdése szerint teljes körű ellátást nyújt, amelynek értelmében biztosítja:
• A napi 24 órás felügyeletet
• A lakhatást, valamint a folyamatos fűtés- és meleg víz szolgáltatást, világítást
• A napi legalább háromszori étkezést, mely legalább egy alkalommal meleg étel
• Orvosi javaslatra az orvos előírásainak megfelelő étkezési lehetőséget (pl: diéta), amennyiben azt az ellátást igénybe vevő egészségi állapota indokolja
• Szükség esetén ruházattal, textíliával való ellátást, amennyiben az ellátást igénybe vevő megfelelő mennyiségű és minőségű saját ruházattal nem rendelkezik, és saját ruházatának pótlására nem rendelkezik anyagi forrással. (A személyes használatra kiadott ruházat, textília az intézmény tulajdonát képezi.)
• A ruházat illetve textília tisztítása és javítása a Házirendben meghatározott módon
• Az egészségügyi ellátást, melynek keretében gondoskodik az ellátást igénybe vevő egészségmegőrzését szolgáló felvilágosításról, rendszeres orvosi ellátásáról, szükség szerinti alapápolásáról, valamint szakorvosi ellátáshoz és a kórházi kezeléshez való hozzájutásról a Házirendben meghatározott módon
• Térítésmentesen az intézmény orvosa által havonta összeállított alap-gyógyszerkészlet gyógyszereit. Az alap- gyógyszerkészlet aktuális listája a Házirend mellékletét képezi, és a lakók tájékoztatása érdekében jól látható helyen elhelyezésre kerül
• Az intézmény alap-gyógyszerkészlet, valamint a rendszeres és eseti, egyéni gyógyszerszükséglet körébe tartozó gyógyszerek, továbbá gyógyászati segédeszközök közül elsősorban a közgyógyellátási igazolványra felírható, illetve társadalombiztosítás által támogatott gyógyszert és gyógyászati segédeszközt biztosítja, kivéve, ha az adott gyógyszercsoporton belül nincs közgyógyellátási igazolványra felírható gyógyszer, vagy nincs olyan felírható gyógyszer, amely az adott betegségkezeléshez megfelelő
• Az ellátást igénybe vevő költségén az alap- gyógyszerkészlet körébe tartozó gyógyszereken túlmenően felmerülő rendszeres és eseti, egyéni gyógyszerszükséglet beszerzését intézi
• A gyógyászati segédeszköz ellátás körében a test távoli eszköznek az intézmény költségén, a testközeli segédeszköznek az ellátást igénybe vevő költségén történő beszerzését intézi
• Az ellátást igénybe vevő mentálhigiénés ellátását, amelynek keretében biztosítja többek között:

- személyre szabott bánásmódot
- a konfliktushelyzetek kialakulásának megelőzése érdekében az egyéni,
- csoportos megbeszélést
- a szabadidő kulturált eltöltésének feltételeit
- szükség szerint pszichoterápiás foglalkoztatást
- a családi és társadalmi kapcsolatok kulturált és zavartalan fenntartásának személyi és tárgyi feltételeit, így különösen erre a célra az intézményben megfelelő helyiség biztosításával
- a hitélet gyakorlásának feltételeit
A teljes körű ellátás részletes kifejtését a Házirend tartalmazza.


Adatkezelési tájékoztazó